wtorek, 27 maja 2014

Wytrawny cake Rachel Khoo


Nie przepadam za Rachel Khoo (nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi się z naszą najmłodszą jurorką z programu Master Chef). Za to jej wytrawny cake wybitnie przypadł mi do gustu. Piekę go ostatnio dosyć często, bo świetnie się sprawdza zarówno na pikniku, na drugie śniadanie do pracy jak i w roli zakąski do aperitifowych bąbelków. No i jest bardzo prosty do zrobienia. 





Wytrawny cake ze
śliwkami, kozim serem i pistacjami
 
250 g mąki
torebka drożdży (+/- 10 g)
4 jajka
15 cl oliwy
10 cl mleka
50 g greckiego jogurtu
płaska łyżeczka soli
120-150 g świeżego koziego sera
80 g grubo posiekanych pistacji
100 g suszonych śliwek 


Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Formę na cake wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka należy roztrzepać, połączyć z oliw
ą, mlekiem i jogurtem. Dodać sól.

Partiami dodać mąkę i drożdże i dokładnie wymieszać na gładką masę. 

Na samym końcu dodać posiekane pistacje i śliwki oraz rozkruszony kozi ser i bardzo delikatnie wymieszać. 

 



Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do piekarnika na 45-50 minut. Cake jest gotowy, kiedy po nakłuciu końcówka ostrego noża wychodzi sucha.